"Ik krijg veel positieve reacties over het resultaat!"

 

Dhr. Barentsen, Middelburg,

 

In 2010 heb ik mijn woning laten schilderen door Schildersbedrijf Van Barneveld. Hierbij kan gesproken worden van groot onderhoud. Ik was al een aantal jaren van plan om mijn woning door een professional onder handen te laten nemen maar het was er tot nu toe niet van gekomen.

Het pand is in 1981 opgeleverd en ik ben de eerste eigenaar, het betreft een 2-onder-1-kap woning met, zoals men in die tijd gewend was, veel houtwerk. Bovendien is de ligging van dien aard dat er ’s zomers veel zon op staat en in de winter de regen en wind hun werk doen. Vanaf de oplevering heb ik het schilderwerk steeds zelf gedaan, het zat goed in de beits, dus was het een kwestie van bijhouden.

Het probleem in de loop der jaren was dat er steeds meer naden en kieren kwamen en dat het hout op sommige plaatsen ook slecht werd. Wat ik eigenlijk nodig had was een bedrijf dat de rotte plekken in het hout kon vervangen en tevens het schilderwerk op een goede manier kon aanpakken. Zo’n bedrijf vinden, is geen eenvoudige opgave.

Het schilderwerk weer zelf ter hand nemen leek me ook geen optie. Op de bruine beits was ik uitgekeken, dus het was geen kwestie van wat schuren en er een kwastje overheen halen.

Het was me in de loop der jaren opgevallen dat wanneer ik zelf aan het schilderen was en stopte als het begon te regenen de vakman vrijwel altijd door ging. Bovendien kwam ik met de kwast in alle hoeken en gaten terwijl de schilder nogal eens een plekje liet zitten.

Zoals ik al aangaf, ik stond voor een moeilijke beslissing. Wanneer ik alleen de schilder liet komen dan kwam de woning er wel keurig uit te zien, maar na verloop van tijd kwamen toch de rotte plekken er weer door. Alleen het hout laten vervangen en zelf schilderen zou weer een amateuristische uitstraling geven.

 

In het voorjaar van 2010 kreeg ik een flyer van Van Barneveld onder ogen die mijn interesse wekte. Ik bezocht de website waar ik onder meer informatie over onderhoud en de behandeling van houtrot aantrof.

Ik heb toen contact opgenomen met Van Barneveld en we zijn de zaak nader gaan bekijken. De conclusie was dat van het houtwerk wel een gedeelte vernieuwd zou moeten worden.

Ik heb gevraagd een vrijblijvende offerte te maken zodat ik enig idee zou krijgen wat zo’n uitbesteding mij zou gaan kosten. Om de opdracht (en dus de kosten) eventueel over meerdere jaren te spreiden ontving ik twee offertes, de woning was in feite in twee delen gesplitst en wel op zo’n manier dat voor elk deel ongeveer hetzelfde bedrag in de offerte stond. In de offertes stond zeer duidelijk gespecificeerd welke werkzaamheden er zouden worden verricht en welke materialen er zouden worden gebruikt. Het vervangen van het houtwerk zou ook meegenomen kunnen worden en achteraf worden gefactureerd.

Ik heb de offertes goed bekeken en de zaak eens rustig overwogen voor ik een vervolg gesprek wilde. Die tijd is me ruimschoots gegund zonder dat er sprake was van steeds informeren of ik al een beslissing had genomen. Het vervolg gesprek is daarna door mijzelf aangevraagd.

Hierbij wil ik nog opmerken dat dhr. Van Barneveld sinds enige tijd bij mij in de buurt woont. Ik kende hem niet erg goed, enkel van elkaar gedag zeggen. Het is voor mij nog een punt geweest of het wel verstandig was een offerte bij een buurman aan te  vragen. Wanneer de samenwerking niet goed zou verlopen dan zou ik een conflict hebben met buren die ik dagelijks tegen kan komen. Hier heb ik echt goed over nagedacht.

 

Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en zijn we met elkaar in zee gegaan. Ik moet zeggen dat ik daar geen spijt van heb. De twee offertes heb ik tegelijk laten uitvoeren, op elk deel van de woning zaten wel plekken die beter niet nog een jaar konden wachten.

Vanaf de eerste dag viel me de grondige aanpak al op. Ramen en deuren werden gedemonteerd zodat alle vlakken onderhanden konden worden genomen. Wanneer ze niet goed sloten werd daar ook iets aangedaan, een aantal scharnieren zijn zelfs vernieuwd. Uiteraard op mijn kosten maar alles beter dan een keurig geschilderd raam waarvan vervolgens de verf er weer afgaat omdat het klemt. Ik had zelf al een aantal malen de ruimte tussen een glaslat met kit gedicht en er maar weer een laag beits over gezet. Nu zijn diverse latten netjes vervangen door nieuwe.

Wanneer het  regende of er te veel wind stond dan werd er niet afgelakt. Op die tijden werd er gewerkt aan een gedeelte waar het weer geen schade kon aanrichten. Gebeurde het dat het onverwacht begon te regenen en een gedeelte wat net klaar was, liep zichtbare schade op dan werd dat de volgende dag over gedaan.

Omdat het in najaar vrij vroeg slecht weer werd, is er gestopt terwijl er nog wat kleinigheden moesten worden afgewerkt. Dit is in het voorjaar gedaan. Ergens jammer natuurlijk, overal zag ik nog schilders bezig. Maar de mijne wilde het niet even snel afraffelen en werk leveren waar hij niet achter staat. Dat was ook de reden dat hij hier voor zichzelf is begonnen, bij zijn vorige werkgever zat hij ook in het “fijne werk”, alleen “meters maken” ligt hem niet.

 

Terugkijkend heb ik geen spijt dat ik met dit schildersbedrijf in zee ben gegaan, ik krijg veel positieve reacties over het resultaat.

Mensen die er oog voor hebben is het ook opgevallen dat er zeer met zorg is gewerkt.

Over sommige zaken kreeg ik wel eens vragen waarom iets zus of zo was gedaan. Wanneer ik dan zei dat de schilder dat zo had voorgesteld omdat een andere manier  bepaalde klachten gaf, kreeg ik als antwoord dat de schilder daarin gelijk had. De vragensteller had het op een andere manier gedaan (zo als ik het zelf ook gedaan zou hebben) en kreeg precies de klachten die de schilder voorspelde!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderhoud

Contact 
Kleuradvies
Speciale technieken
Foto's

Copyright 2010

B. van Barneveld